Enter your keyword

Pracownik muzeum - przewodnik, kierownik zmiany (shift manager)

Grodzki Urząd Pracy w Krakowie
Pracownik muzeum - przewodnik, kierownik zmiany (shift manager)
Miejsce pracy: Kraków
Numer: StPr/25/0814
OBOWIĄZKI:
Oprowadzanie gości, utrzymanie porządku i czystości ekspozycji i sklepiku, na życzenie gości robienie zdjęć i zapewnienie przyjemnego pobytu, sprzedaż biletów i pamiątek w sklepiku.
WARUNKI PRACY:
Wymagania konieczne:

Wykształcenie: średnie ogólnokształcące
Język: angielski, w mowie - B2 - wyższy średnio zaawansowany, w piśmie - B2 - wyższy średnio zaawansowany
Uprawnienia: Komunikacja i współpraca w zespole
Uprawnienia: dobrej organizacji pracy,wysoka kultura osobista, oraz zaangażowanie w pracę,solidność uczciwość w wykonywaniu powierzonych obowiązków , umiejętność samodzielnej pracy oraz w grupie
Uprawnienia: rozwinięte umiejętności interpersonalne i zdolności komunikacyjne


Wymagania inne:

Umiejętność nawiązywania relacji z klientami z różnych kultur.

Miejsce pracy:

Kraków


Rodzaj umowy:

Umowa o pracę na czas nieokreślony


Wynagrodzenie brutto:

od 6 500 PLN

KONTAKT:

Źródło oferty pracy: Grodzki Urząd Pracy w Krakowie

Podobne oferty

Powiatowy Urząd Pracy we Wrocławiu

dolnośląskie / Wrocław

Prowadzenie zmian w restauracji. Aktywny udział w ulepszaniu organizacji pracy, rozwiązywaniu problemów, sugerowanie potrzebnych zmian. Wspomaganie kierownictwa w utrzymaniu czystości w restauracji. Pomoc w szkoleniach nowych pracowników. Motywacja i docenianie...

SZCZEGÓŁY

Powiatowy Urząd Pracy we Wrocławiu

dolnośląskie / Wrocław

Prowadzenie zmian w restauracji. Kontrolowanie kosztów sprzedaży.Kontrolowanie właściwego poziomu zapasów i dbanie o dostępność, produktów. Motywacja i docenianie pracowników, aby osiągali jak najlepsze wyniki. Analiza wyników oraz wybranych kategorii,...

SZCZEGÓŁY

Powiatowy Urząd Pracy we Wrocławiu

dolnośląskie / Wrocław

Prowadzenie zmian w restauracji. Aktywny udział w ulepszaniu organizacji pracy, rozwiązywaniu problemów, sugerowanie potrzebnych zmian. Wspomaganie kierownictwa w utrzymaniu czystości w restauracji. Pomoc w szkoleniach nowych pracowników. Motywacja i docenianie...

SZCZEGÓŁY